Шановні батьки! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно – гігієнічні навички у сім’ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

  • Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково – кишкового тракту з порушенням водно – мінерального обміну, загальною інтоксикацією.
  • Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.
  • Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно – побутовим шляхом.
  • Якщо ваші дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.
  • Для новонароджених та немовлят найнадійнішим способом профілактики ГКІ є грудне вигодовування. Якщо дитину годують штучними сумішами, їх слід готувати безпосередньо перед їдою та у жодному разі не зберігати до наступного годування.
  • Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.
  • Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготоване у домашніх умовах.
  • Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вжити одразу та не зберігати до наступного годування.
  • Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.
  • Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 100 °С. Заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.
  • Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.
  • Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилась частина страви, слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими (при температурі приблизно 60 °С чи вище), або холодними (при температурі приблизно 10 °С чи нижче). Це край важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4 – 5 годин або більше.
  • Не варто водночас зберігати у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вище 10 °С), мікроорганізми виживають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров’ю та здоров’ю дитини.
  • Розігрівати заздалегідь приготовані страви варто при температурі не нижче 100 °С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).
  • Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо.
  • Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.
  • Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.
  • Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.
  • Варто пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.
  • Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження.

 

 


Шановні батьки.

      Відповідно до наказу управління освіти і науки Сумської міської ради від 24.05.2017 №486 "Про проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості учнівської молоді міста" буде проведено 3 02 жовтня по 06 жовтня 2017 року оцінювання згідно з відповідними тестами та нормами.



ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства молоді 
та спорту України 
15.12.2016  № 4665

ТЕСТИ І НОРМАТИВИ 
для проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України

Учні молодшого шкільного віку (10 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг без урахування часу, м

ч

1000

800

560

500

ж

900

700

500

450

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

6

5

4

3

155

140

125

115

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

11

10

7

5

145

135

120

110

3

Біг на 30 м, с

ч

5,6

6,1

6,6

7,0

ж

5,9

6,4

6,9

7,3

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

11,3

12,0

12,5

13,0

ж

12,0

12,6

13,0

13,5

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

7

6

4

2

ж

11

9

7

4

Учні середнього шкільного віку (11 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг без урахування часу, м

ч

1100

1000

700

600

ж

1000

800

550

500

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

7

6

5

4

170

150

140

130

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

12

11

9

6

155

145

130

120

3

Біг на 30 м, с

ч

5,5

6,0

6,4

6,6

ж

5,6

6,3

6,8

7,0

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

11,0

11,5

12,0

12,6

ж

11,6

12,2

12,8

13,3

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

8

7

5

3

ж

12

10

7

4

Учні середнього шкільного віку (12 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 1000 м, хв.

ч

5,2

5,6

5,8

6,3

ж

5,3

5,5

5,7

6,7

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

8

7

6

5

180

165

145

135

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

13

12

10

7

165

150

135

125

3

Біг на 30 м, с

ч

5,2

5,7

6,1

6,3

ж

5,5

6,0

6,4

6,8

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

10,5

11,1

11,7

12,3

ж

11,4

11,9

12,5

13,1

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

9

8

6

3

ж

13

11

8

4

Учні середнього шкільного віку (13 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 1500 м, хв., 
1000 м, хв.

ч

6,45

7,2

8,02

8,5

ж

5,05

5,3

5,58

6,05

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

9

8

7

6

185

170

155

145

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

17

15

12

8

170

155

145

135

3

Біг на 60 м, с

ч

9,0

10,4

10,8

11,2

ж

10,0

10,8

11,3

11,6

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

10,2

10,8

11,3

12,0

ж

11,1

11,4

11,9

12,6

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

10

8

6

4

ж

14

12

9

5

Учні середнього шкільного віку (14 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 1500 м, хв., 
1000 м, хв.

ч

6,25

6,58

7,15

7,3

ж

4,55

5,25

5,45

6,0

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

10

9

8

7

200

185

170

155

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

18

16

13

9

180

165

155

145

3

Біг на 60 м, с

ч

9,1

10,0

10,8

11,2

ж

9,9

10,8

11,0

11,4

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

10,2

10,5

11,0

11,6

ж

10,9

11,2

11,8

12,1

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

10

8

6

4

ж

15

13

10

6

Учні середнього шкільного віку (15 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 2000 м, хв., 
1500 м, хв.

ч

9,0

9,3

9,55

10,2

ж

7,45

8,3

9,0

9,15

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

11

10

9

8

220

200

180

170

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

19

17

14

10

185

170

160

150

3

Біг на 60 м, с

ч

8,6

9,8

10,0

10,4

ж

9,6

10,6

11,0

11,2

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

9,7

10,3

10,8

11,2

ж

10,8

11,2

11,8

12,0

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

11

9

7

5

ж

16

14

11

7

Учні старшого шкільного віку, слухачі навчальних закладів, що надають повну загальну середню освіту (16 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 2000 м, хв., 
1500 м, хв.

ч

7,5

8,5

9,2

10,0

ж

7,3

8,0

8,48

9,0

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

12

11

10

9

240

220

200

180

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж

20

18

15

11

190

175

165

155

3

Біг на 100 м, с

ч

14,0

14,6

15,3

15,9

ж

16,0

16,5

17,4

18,0

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

9,4

10,0

10,5

11,0

ж

10,8

11,0

11,5

11,9

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

12

10

8

5

ж

19

17

15

8

Учні старшого шкільного віку, слухачі навчальних закладів, що надають повну загальну середню освіту (17 років)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 3000 м, хв., 
2000 м, хв.

ч

13,3

13,5

14,3

15,4

ж

9,5

10,45

11,45

12,45

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

13

12

11

10

250

230

215

200

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж



22

19

16

12

200

185

170

160

3

Біг на 100 м, с

ч

13,6

14,3

15,0

15,5

ж

15,0

16,0

17,0

17,5

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

9,1

9,7

10,1

10,4

ж

10,4

10,9

11,3

11,7

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

13

11

9

6

ж

20

18

16

9

Здобувачі вищої освіти (18-20 років) 
(крім військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів)

№ з/п

Види тестів

Стать

Нормативи, бали

5

4

3

2

1

Рівномірний біг 3000 м, хв., 
2000 м, хв.

ч

13,0

13,3

14,2

15,3

ж

10,3

11,15

11,5

12,3

2

Підтягування на перекладині, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ч

14

12

11

10

260

240

235

205

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи, разів, або стрибок у довжину з місця, см

ж



25

21

18

15

210

200

185

165

3

Біг на 100 м, с

ч

13,2

14,0

14,3

15,0

ж

14,8

15,5

16,3

17,0

4

Човниковий біг 4 х 9 м, с

ч

9,0

9,6

10,0

10,4

ж

10,4

10,8

11,3

11,6

5

Нахил тулуба вперед з положення сидячи, см

ч

13

11

9

6

ж

20

18

16

9

 

 





      Шановні батьки!

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина була зацікавлена навчанням і знала більше, ніж дає шкільна програма, то вам допоможуть такі сайти:

 1. Веб-сайт "Світ дитини" - www.abetka-logopedka.org/

2. Веб - сайт "Країна міркувань" -www.mysl.lviv.ua/

3. Веб - сайт "Вчитель вчителю, учням та батькам" -teacher.at.ua/

4. Веб - сайт "Цікаво про цікаве" - cikave.org.ua/pro-sajt/

5. Проект "Відкритий світ інформаційних технологій" - www.idea-ukraine.org/

6. Український лінгвістичний портал "Словники України" - Lcorp.ulif.org|ua

7. Дитячий сайт "Левко" - www.levko.info/


Шановні батьки, обов'язково прочитайте!

Доводимо до  вашої уваги рішення Сумської міської ради з питання харчування дітей пільгових категорій, які вступили в дію з 01.01.2016 року.